Mobil 4

Att mista en vän

Måndagen den 14 januari när jag kom ut till stallet låg vår 28-årige valack Zirocco ner i sin box. Först trodde jag han var död, men när jag kom in reste han på huvudet. Jag gav alla mat, men han reste sig inte. Han gjorde något försök men han orkade inte. Jag hämtade min man som kom ut och konstaterade att vi inte kunde göra något. Om en häst ligger ner för länge stängs deras system succesivt ner. Vi ringde hästveterinären Katja Klimscha, som kom så fort hon kunde. Hon kollade färgen på tandköttet som började bli grått och tog pulsen. Vi hade tagit tempen på honom innan och den var 36 grader(den vuxna hästens normaltemperatur är ca 37,5°C-38°C). Hon konstaterade också att det inte fanns något att göra. Det bästa var att ge honom en injektion så han dog snabbt och inte behövde lida. Jag och min man tog farväl av honom och Katja smekte honom på halsen innan hon gav honom sprutan. Det tar inte många sekunder innan de dör efter att ha fått injektionen. Katja är en underbar veterinär som visade honom respekt både innan och efter han dött. Det är alltid sorgligt att ta farväl av en vän, och vi har haft honom i 25 år, även om jag tror att själen lever vidare. Både min gamla hund Lina och min häst Merci har kontaktat mig efter sin död. När min häst kontaktade mig satt jag avslappnat i bilen på väg till yoga, så jag blev förvånad när jag hörde henne. 

 

Ta väl hand om dina vänner.

 

Susanne

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Mikail » Fantisera mera:  ”Jag vill fantisera om paradiset ”

  • Edyta Berntsson » Att vara snäll:  ”Kloka ord.”

  • kennet » Du är underbar:  ”hej susanne! måste bara säga det är de finaste jag hört på många många år efter..”

  • Carina » Att mista en vän:  ”Hej Susanne! Hittade din fina hemsida idag och läste detta. Fint beskrivet, int..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln