Mobil 4

Mina hästtips
för dig som har häst eller rider

Här ger jag tips på sånt jag själv har testat och gillar.

Ridhjälm: Back on track EQ2. Den fungerar lite annorlunda mot andra hjälmar. Ytterskalet kan glida mot ett lågfriktionsskikt så den kan absorbera en del av energin i islaget. Den är utvecklad i Sverige. Jag har ramlat av med denna på. Jag lyckades peta min unghäst i sidan när jag gick upp på henne, så hon sparkade bakut och jag singlade ner på andra sidan. Jag var i en gruspaddock. Jag kände att jag slog i huvudet(inte så hårt). Först kände jag en smärta i bakhuvudet vid islaget, sedan spred den sig och försvann. Jag rider alltid i denna hjälm sen dess. Inköpt på Hästshopen i Halmstad.

Skyddsväst: Min skyddsväst är en Airowear, Beta Level 3, Ladies Outlyne( Den är även godkänd för de som vågar rida fälttävlan). Jag har trillat av med en äldre modell av denna och de förbättrar den hela tiden. Min häst trampade fel när hon skulle in till stigen igen från att ha hoppat ut i stenhård plöjd åker. Vi föll båda två. Hon var snabbt uppe igen, men jag fick hjärnskakning(hade en annan hjälm än nu), dock kände jag ingenting i ryggen.

Gödselskyffel: I stallet ska man ha lätta redskap. Det räcker ju med tyngden från gödseln, eller hur?Jag mockar för tre hästar varje dag och är jättenöjd med min Allroundskyffel från Karlstad Redskap(inhandlad hos Mjölkman i Veinge). 

Häst som backar när du inte vill: Jag red på min häst i ett ridhus när en katt som strök runt osynlig på läktaren skrämde henne. Hon backade och jag kunde inte få stopp på henne direkt. När jag kom hem plöjde jag hästböcker för tips. I en bok stod det om de backar så se till att hon fortsätter backa så får du övertaget. Nästa gång hon gjorde det(det som går testar de ju igen, de är smarta) fortsatte jag att backa tills jag ville sluta. Det fungerade. Hon gjorde inte det igen.

Häst som vänder för något de tycker är läskigt: När jag var ute och red skulle jag rida förbi en stor bikupa. Min häst vände 180 grader. Enligt alla böcker jag hade läst stod det vänd tillbaks henne. Det fungerade inte. Till slut tänkte jag att jag vänder åt det hållet hon vill, men 360 grader så kommer vi tillbaks till ursprungsläget. Efter att jag hade gjort det två gånger så gick hon snällt förbi. Det gäller att vara kreativ när man har häst, eller hur?

När du mockar på vintern: Jag gillar att mocka på förmiddagen och då är inte alltid ryggen tillräckligt uppvärmd. Jag började ta på mig ryggbältet från Back on track. Tyget i ryggbältet har insmält textilpulver. Keramiken reflekterar kroppsvärmen vilket ökar blodcirkulationen, dvs ryggens muskler blir varma och mindre risk för sträckning m.m. Ryggbältet köpte jag på Hästshopen i Halmstad.

Skottkärra för mockning: För oss som mockar dagligen gäller det att den är lätt och smidig. Jag har en Ekeby skottkärra med plastkorg från Hörby Bruk som jag är mycket nöjd med.(Min modell finns inte kvar, de har säkert gjort den ännu bättre.)

Grimma: Jag har provat olika grimmor men föredrar grimmor från Bucas. De är lätta och torkar snabbt om de blivit blöta. De är fodrade i nos-och nackrem med neoprenfoder. Priset kan variera, men jag gav 189 kr sist. De finns dessutom i
många snygga nyanser.

Få stopp på hästen: Hästar är ju flyktdjur och ibland blir man överrumplad av vad
de blir rädda för. Som en gång när vi red ut och det kom en "livsfarlig" joggare mot
oss uppifrån backen, eller den gången jag skrittade lugnt med en unghäst och någon plötsligt startade en lastbil. Det bästa tycker jag är att svänga och få de att galoppera på en volt, då blir det jobbare för de. Man kan ju successivt minska volten om man vill. Det har fungerat för mig. Sväng inte för snävt bara så ni trillar.

Utegångstäcke: Det finns många bra täcken, men min erfarenhet är att priset ganska bra återspeglar kvaliteten på täcket. Något jag numera undviker är
innerfoder i fleece, det fastnar enormt mycket hår i de. De täcken jag fastnat
för är Horseware, där jag tycker tyget håller bra. Mitt senaste var ett Horseware
Amigo Bravo 12 Plus(400g) årsmodell 2014. Den har huva, vilken jag inte använder, men för övrigt gillar jag täcket. Ligger bra på mina hästar, även vid bocksprång.

Om hästen reser sig: Att böja hästen när den försöker resa sig tycker jag är det bästa. De flesta hästar har som vi en sida som är svagare, böj åt det hållet. Det
bästa är att göra det innan de hunnit resa sig, det gäller att läsa hästen. Böj inte
för kraftigt så ni går omkull. Ett annat sätt är att distrahera hästen, göra någon övning, vända eller prata lugnt till den och stryka handen över halsen.

Bära vatten till hagen: När det är minusgrader ute "bär" jag ut vatten till hästarna,
annars fungerar slangen vi grävt ner och det är bara att sätta på kranen. Jag har
hittat 20 liters kompakta vattendunkar med blått lock på Biltema som jag tycker
fungerar bra. Jag behöver två dunkar som jag kör ut med min lätta skottkärra från
Gardenia. Skottkärran används även till att köra ut höbalar.

"Hästgymnastik": En övning som du kan göra i stallet eller ute. Jag gör det i stallgången som är 2,70 m bred. Jag leder hästen i en cirkel åt vänster(hästen ska gå lugnt och avslappnat och helst korsa benen både fram och bak, beröm när den gör det bra utifrån sin kropp),3 ggr, sen backar jag den några steg och smeker den på halsen som beröm. Därefter leder jag hästen i cirkel 3 ggr åt höger och sen backar jag några steg igen och sen beröm. Bra för balansen, smidigheten i kroppen och för att lära sig lyssna på dig.